Welke ondervloer heb ik nodig? Tegenwoordig is de keuze in ondervloeren reuze, maar dit brengt ook onduidelijkheden met zich mee. Zie je door de bomen het bos niet meer en wilt je weten welke ondervloer de beste keuze is voor jou? Lees dan verder.
Elke ondervloer heeft zijn eigen kwaliteiten waarmee hij zich onderscheid van de rest. Die kwaliteiten maken de ondervloer geschikt voor specifieke situaties. In deze blog behandelen we verschillende vloertypen en welke ondervloeren daar geschikt voor zijn.
Ondervloeren geschikt voor laminaat
Iedereen kent het wel, de groene platen ondervloer. Deze vaak 7 millimeter dikke platen zijn gemaakt van fijnmazige samengeperste houtvezels, waardoor de ondervloer spanningsvrij, isolerend maar vooral egaliserend is. Dit laatste is meestal de belangrijkste reden om de groene platen ondervloer te gebruiken bij het leggen van een Hoomline laminaat vloer. Als er oneffenheden in de de dekvloer aanwezig zijn tot ongeveer 3 millimeter kunnen die opgevangen worden met deze ondervloer. Als het een houten (vaak niet egale) dekvloer betreft, dient er bijna altijd gebruik te worden gemaakt van de groene platen ondervloer. Gebruik hem niet onder PVC, want daar is deze ondervloer niet geschikt voor.
Ook fijn om te weten: Deze ondervloer is milieuvriendelijk geproduceerd en eventuele reststukken kunnen gewoon op de composthoop!
De ´Alu Foam´ is de basis ondervloer voor laminaat. Deze ondervloer is gemaakt van folie in combinatie met foam en is 2 millimeter dik. Deze folie houd optrekkend vocht tegen en is een goede basis voor uw laminaat vloer. De ´Alu Foam´ ondervloer is niet aan te raden om te gebruiken op een (oneffen) houten vloer. Deze ondervloer kunt u prima op een ondergrond zoals zandcement/beton of anhydriet gebruiken, zolang deze maar egaal is. Dit komt doordat deze ondervloer een minder hoog egaliserend vermogen heeft ten opzichte van de groene platen ondervloer.
Deze ondervloer lijkt qua egaliserend vermogen op de groene platen, maar dan met de toevoeging van een 10DB geluidsreducerend vermogen. Deze ondervloer is dus te gebruiken in appartementen of andere woningen met een geluidseis. De bruine platen zijn 1 centimeter dik en egaliseren ongeveer 3-4 millimeter dus ideaal op een vaak niet effen houten vloer.
Heatfoil 10DB
Heeft u een egale vloer zonder grote oneffenheden en vloerverwarming of koeling? Kies dan deze ondervloer. Deze ondervloer heeft een lage warmteweerstand waardoor de warmte van de vloerverwarming snel doortrekt tot de oppervlakte. Ook de koeling zul je snel voelen door deze Heatfoil ondervloer. Ook de Heatfoil ondervloer heeft een 10DB certificering en is dus geschikt in appartementen en andere plekken waar dit nodig is. De vloer is 1.2 millimeter dik en egaliseert maximaal tot 0.35 millimeter. Mocht dit meer zijn, maar als u toch maximaal rendement van de vloerverwarming wil behalen. Dan is het nodig om de vloer te egaliseren.
Ondervloeren geschikt voor PVC
Klik PVC
Bij alle klik pvc vloeren op onze website zit de ondervloer geïntegreerd. Dit wil zeggen dat er op de onderkant van de plank een dun laagje ondervloer zit vastgemaakt. Het scheelt tijd en moeite met leggen en dat is wel zo handig! De meeste van deze ondervloeren zijn ook nog eens goed voor een geluidsreducering van 10DB naar de beneden buren, dus ideaal om te gebruiken op een plek waar dit nodig is.
Dryback/Plak PVC
Er word vaak gekozen om uw PVC-vloer te verlijmen, omdat u hiermee het hoogste rendement van uw vloerverwarming behaalt. De ondergrond word dan eerst geëgaliseerd zodat de plak pvc hier direct op verlijmd kan worden. Om dus de afstand van de vloerverwarmingsbron tot het oppervlakte zo laag mogelijk te houden is er bij een plak pvc vloer geen ondervloer aan te raden.
Deze blog is geschreven door Aron van Hoomline Winkel. Mocht je nog vragen hebben? Stel hem gerust 🙂